Kenniscentrum

Vermorsing door onbehandelde leghennen verminderen?

06 september 2019

Onbehandelde leghennen hebben, na de invoering van het verbod op snavelbehandeling, meer moeite met het drinken uit de drinknippels. Ze vermorsen meer en de waterinname kan teruglopen. Dit kan uiteindelijk een negatief effect hebben op de gezondheid en de prestaties van de hen. Maar hoe kun je dit voorkomen? 

Onbehandelde leghennen drinken op een andere manier dan behandelde leghennen. In tegenstelling tot behandelde hennen, happen onbehandelde hennen met een schuine kop naar de nippel, waardoor ze meer moeite moeten doen om water op te nemen en ze meer vermorsen. Hierdoor kan het gebeuren dat sommige hennen te weinig water opnemen en slechter gaan presteren. Het monitoren van het waterverbruik kan een handige tool zijn om te bepalen of de dieren genoeg binnen krijgen, maar door de vermorsing kunnen deze uitslagen een vertekend beeld geven en je op het verkeerde been zetten. Door de stal lopen en het drinkgedrag van de hennen met eigen ogen bestuderen, is nog altijd een van de beste manieren om te zien of er problemen zijn.

 

Wat te doen bij overmatige vermorsing

Hieronder vind je een aantal manieren waarop je de waterinname van je onbehandelde leghennen op peil kunt houden en vermorsing kunt verminderen.

 
1. De hoogte van de drinklijn

Vooral bij de start van een nieuwe ronde kan dit een belangrijk aandachtspunt zijn. De hoogte van de drinklijn kan voor jonge, onbehandelde leghennen een probleem zijn. Doordat ze hun kop draaien om naar de nippel te happen, moeten ze verder reiken en wanneer de lijn net te hoog is, gaan ze meer morsen. Door de drinklijn te verlagen (indien mogelijk) of een verhoging onder de drinklijn te plaatsen, wordt het voor de hennen makkelijker om bij de nippel te komen.

 

Verminder vermorsing door onbehandelde hennen met de juiste drinknippel

 

2. 360 graden drinknippels

Impex heeft uitgebreid onderzoek gedaan en daaruit is gebleken dat een 360 graden drinknippel, zoals de I-Flex 14-SP, de ideale nippel is voor onbehandelde leghennen en er aanzienlijk minder gemorst wordt. Door de wendbare pin hoeven de hennen de nippel niet perse met gestrekte nek van onderen te benaderen om deze te activeren, maar kunnen ze dit ook met een schuine kop doen, waardoor ze het water gemakkelijker op kunnen nemen. Doordat deze nippel bovendien sneller afsluit dan een gewone nippel wordt de vermorsing ook significant verminderd.


3. Opvangbakjes

Met het gebruik van opvangbakjes vindt er minder verspilling plaats, doordat het water dat de hennen tijdens het drinken vermorsen, opgevangen wordt. Op deze manier zullen de hennen ook het gemorste water oppikken. Het is echter wel belangrijk om er goed op te letten dat de bakjes schoon blijven, zodat de hennen geen vervuild water binnenkrijgen en daardoor mogelijke darmgezondheidsproblemen oplopen.

 

Onbehandelde hennen morsen minder met opvangbakjes

 

4. De juiste waterdruk

Als de waterdruk niet goed is, kan dit ook problemen opleveren. Een te hoge waterdruk zal ervoor zorgen dat, zodra de nippel geactiveerd wordt, het water eruit spuit. Hierdoor zal ten eerste de vermorsing toenemen en ten tweede het opnemen van water lastiger worden voor onbehandelde leghennen.

Aan de andere kant. Een te lage waterdruk kan ervoor zorgen dat de hennen te weinig water binnen krijgen, doordat er te weinig water afgegeven wordt. Belangrijker nog, het water zal zich bij een te lage waterdruk niet goed over de lijnen verdelen, waardoor het achterste deel van de lijnen helemaal geen water meer afgeeft.

Let bij het bepalen van de waterdruk goed op de voorkeuren van de hennen om een optimale wateropname te garanderen en vermorsing te verminderen.


5. Waterkwaliteit

Door middel van een biofilm sensor is de kwaliteit van het water goed te monitoren en word je gelijk op de hoogte gebracht als er enige vorming van biofilm wordt gedetecteerd in de leidingen. Met behulp van automatische spoelsystemen, zoals de I-Flush, kunnen deze problemen eenvoudig verholpen worden. Daarnaast is het raadzaam om regelmatig monsters van de waterbron te nemen om te controleren of hier geen problemen mee zijn.

 

Impex Barneveld

Al bijna vijftig jaar draagt Impex bij aan het verbeteren en optimaliseren van de waterhygiëne op pluimveebedrijven over de hele wereld. Wij zijn erop gericht dat iedereen hoogwaardig en gezond voedsel kan eten. Dit begint met het leveren van de juiste hoeveelheid schoon, vers en hygiënisch drinkwater aan de dieren.

 

Meer weten?

Neem contact op met een van onze specialisten.