Nieuws

Nieuwsbrief januari | VIV MEA | Onbehandelde hennen | SPF eieren | Schothorst Feed Research | Beursagenda

23 januari 2018

VIV MEA 2018

Het jaar 2018 is begonnen en daarmee staat ook gelijk een voor Impex belangrijke beurs voor de deur. VIV MEA in de Verenigde Arabische Emiraten vindt plaats van 5 tot en met 7 februari in Abu Dhabi. Deze internationale show wordt voor de tweede keer gehouden en is vooral gericht op het Midden Oosten en Afrika.

Tijdens VIV MEA zal Impex op haar stand de nieuwste producten op het gebied van drinksystemen voor de veeteelt laten zien, waaronder het I-Flush spoelsysteem waarmee het doorspoelen van de drinklijnen nog eenvoudiger wordt. Dit systeem is dé oplossing als het gaat om een totaal hygiëne concept. U kunt ons vinden in hal 5, stand E029

Abu Dhabi, gelegen in het hart van het Midden Oosten is de perfecte doorgang naar de opkomende markten in de grotere Mekong sub regio. Op VIV MEA zijn alle segmenten van de ‘feed to food chain’ aanwezig. Van leveranciers in voeding (ingrediënten) en diergezondheid, tot materialen voor stalinrichting, slachterijen en vleesverwerking. Het ‘feed to food’ concept brengt vraag en aanbod samen en VIV MEA is hierin de perfecte gelegenheid om elkaar te ontmoeten.

We hopen u hier te zien! Nog niet geregistreerd? Dat kan via deze link: registreer hier 

Welke nippel bij onbehandelde hennen 

Zoals het er nu naar uitziet gaat in Nederland dit jaar het verbod op het behandelen van de snavels bij pluimvee definitief in. Bij Impex zijn we al langere tijd aan het onderzoeken wat de invloed is van ongekapte snavels op het drinkgedrag van de dieren. Normaal gesproken is de ideale drinkhouding een hen die met gestrekte nek moet reiken naar de nippel en de druppel recht van de nippel kan halen. Door een ongekapte snavel wordt dit echter bemoeilijkt. De hennen gaan met een schuine kop meer happen vanaf de zijkant naar de nippel, met veel vermorsing als gevolg.

Impex heeft na zorgvuldig onderzoek gekeken welke nippel de beste resultaten geeft en raadt hiervoor onze I-Flex 14-SP nippel aan. Deze pluimveedrinknippel met een 360? wendbare pin wordt vervaardigd uit hoogwaardig roestvrijstaal en heeft een RVS afdichting. De nippel is zeer geschikt voor verschillende systemen. Wij hebben een aantal Nederlandse pluimveehouders met onbehandelde hennen gevraagd naar hun bevindingen nadat zij zijn overgestapt op de I-Flex 14-SP nippel. Alle geven aan duidelijk minder vermorsing te hebben ten opzichte van hun oude nippels. “De juiste verhouding tussen waterafgift en afsluiten maakt deze nippel de optimale keuze voor hennen met onbehandelde snavel”, volgens de pluimveehouders.      

Tevens is het bij onbehandelde hennen van belang om, in verband met het veranderde drinkgedrag, de waterdruk goed in de gaten te houden. Dit bepaalt mede de vermorsing van het water. Verder is de hoogte van de drinklijnen een belangrijke factor. Bij vaste systemen kan uiteraard de hoogte van de drinklijn niet worden aangepast, maar hier kan door de waterdruk aan te passen wel rekening worden gehouden om de vermorsing te minimaliseren. Door de juiste keuze van drinknippel en waterdruk kan vermorsing zoveel mogelijk tegen worden gegaan.

Wilt u meer informatie over dit onderwerp, neem dan gerust contact met ons op. Wij adviseren u graag!
 

Biofilm Sensor en SPF eieren

In de 2e helft van 2017 heeft het Hongaarse bedrijf Prophyl Ltd. (www.prophyl.hu) onze Biofilm Sensor in gebruik genomen. Prophyl Ltd produceert SPF (Specific Pathogen Free) eieren in samenwerking met Charles River Laboratories. Deze eieren worden gebruikt voor farmaceutische doeleinden om nieuwe vaccins te ontwikkelen. Het is bij een SPF farm van belang broedeieren te leveren in de “meest zuivere en schoonste vorm”.

Bij de productie van SPF eieren gelden zeer hoge kwaliteitseisen. Zo moet het personeel vrij zijn van ziektes die op de SPF lijst staan en worden zij 3 maanden lang intern intensief opgeleid. Verder dient elk contact met dieren die mogelijk een SPF relevante ziekte bij zich hebben te worden vermeden. Men maakt ook gebruik van een speciaal transportsysteem voor het kippenvoer, hierdoor hoeft de bulkauto niet het terrein op. Het  voer wordt eerst op locatie met hitte behandeld voordat het aan de dieren wordt gegeven. 

De Biofilm Sensor is voor Prophyl Ltd een manier om het drinkwater op een goede manier te kunnen monitoren. Ze zijn zeer tevreden over de resultaten die de Biofilm Sensor boekt en zijn van plan de sensor ook in hun andere stallen te gaan installeren Hierbij een link naar een animatiefilm waarin de werking van de Biofilm Sensor te zien is.

Onderzoek bij Schothorst Feed Research

Net voor Kerst 2017 is de vernieuwde proeffaciliteit voor vleeskuikens van Schothorst Feed research in gebruik genomen. De stal heeft 2 afdelingen met elk 96 hokken voor 20 kuikens. Impex heeft alle drinklijnen in deze proeffaciliteit verzorgd. Hier worden proeven gedaan waarbij gekeken wordt naar het effect van behandelingen op groei, voeropname en voerconversie, maar ook de wateropname en water/voer verhouding kan goed gemonitord worden. Hiermee doet Schothorst Feed Research onderzoek voor nationale en internationale mengvoerbedrijven en leveranciers van mengvoeradditieven.

Aangezien ook de wateropname goed kan worden gemonitord en geanalyseerd, kan ook Impex veel hebben aan de resultaten die uit deze onderzoeken komen. We zijn dan ook trots deel te mogen uitmaken van dit project. 

Producten in de picture

Ophangbeugel dubbele anti-opzit draad.

Naast onze bestaande stalen U-beugels die op bestaande drinklijnen gemonteerd kunnen worden, hebben we ook een ophangbeugel voor dubbele anti opzit draad. Deze nieuwe beugel is toepasbaar in combinatie met een Ø26,7mm. stabilisatiebuis. Indien een andere maat stabilisatiebuis of een aluminium profiel wordt gebruikt, dan kunt u onze stalen U-beugel gebruiken.

Handlier H-1800B

Het assortiment lieren is uitgebreid met de zelf-remmende handlier H-1800B. Deze handlier heeft een maximum trekkracht van 815kg en een 55 mm drum. Kijk voor meer informatie over onze lieren op onze website. 

Beursagenda

Naast VIV MEA staan er nog een aantal beurzen op de agenda voor het komende jaar. Zo zal Impex van 18 tot 20 mei aanwezig zijn op de China Animal Husbandry Expo in Chongqing, China. Van 20 tot 22 juni vindt de VIV Europe plaats in de Jaarbeurs in Utrecht. Voor een volledig overzicht van onze beurzen en de stand nummers waar u ons kunt vinden, verwijzen wij u graag naar onze beursagenda op de site.