Nieuws

Welke nippel bij onbehandelde hennen

20 augustus 2018

In 2018 gaat het verbod op het behandelen van de snavels bij alle kippen en kalkoenen in Nederland definitief in. Bij Impex zijn we al lange tijd bezig om te kijken wat de invloed is van ongekapte snavels op het drinkgedrag van de dieren. Het ideale drinkgedrag voor een kip is als het moet reiken naar de nippel en de druppel recht van de nippel kan halen. Echter door de ongekapte snavel wordt dit vermoeilijkt met als gevolg veel vermorsing.

Impex heeft na zorgvuldig onderzoek gekeken welke nippel het beste geschikt is en raadt hiervoor de I-Flex 14-SP nippel aan. Deze pluimveedrinknippel met 360? wendbare pin wordt vervaardigd uit hoogwaardig roestvrijstaal en heeft een RVS afdichting. Ook is hij geschikt voor verschillende systemen. Wij hebben een aantal pluimveehouders gevraagd naar hun bevindingen. Zo heeft een van de pluimveehouders uit Rouveen een volière systeem met een klein scharrelgedeelte. Hij heeft sinds enige tijd de nippels vervangen voor de I-Flex 14-SP en geeft aan duidelijk minder vermorsing te zien. Ook een pluimveehouder uit Klijndijk heeft sinds vorig jaar zijn drinknippels vervangen voor de I-Flex 14-SP en merkt beduidend minder vermorsing. Hij gaat komend jaar een nieuwe stal bouwen en zal ook zeker deze nippel wederom gebruiken.

Bij onbehandelde hennen is het van belang om, in verband met het veranderde drinkgedrag, de waterdruk goed in de gaten te houden. Dit bepaalt mede de vermorsing van het water. Verder is de hoogte van de drinklijnen erg belangrijk. Bij vaste systemen kan uiteraard de hoogte van de drinklijn niet worden aangepast, maar hier kan er dankzij de waterdruk aan te passen wel rekening mee worden gehouden. Door de juiste keuze van de nippel en de waterdruk kan vermorsing zoveel mogelijk worden tegen gegaan.

Wilt u meer informatie over dit onderwerp, neem dan gerust contact met ons op. Wij adviseren u graag!