Home

Welke nippel bij onbehandelde hennen

Zoals het er nu naar uitziet gaat in Nederland dit jaar het verbod op het behandelen van de snavels bij pluimvee definitief in. Bij Impex zijn we al langere tijd aan het onderzoeken wat de invloed is van ongekapte snavels op het drinkgedrag van de dieren. Normaal gesproken is de ideale drinkhouding een hen die met gestrekte nek moet reiken naar de nippel en de druppel recht van de nippel kan halen. Door een ongekapte snavel wordt dit echter bemoeilijkt. De hennen gaan met een schuine kop meer happen vanaf de zijkant naar de nippel, met veel vermorsing als gevolg.

Impex heeft na zorgvuldig onderzoek gekeken welke nippel de beste resultaten geeft en raadt hiervoor onze I-Flex 14-SP nippel aan. Deze pluimveedrinknippel met een 360˚ wendbare pin wordt vervaardigd uit hoogwaardig roestvrijstaal en heeft een RVS afdichting. De nippel is zeer geschikt voor verschillende systemen. Wij hebben een aantal Nederlandse pluimveehouders met onbehandelde hennen gevraagd naar hun bevindingen nadat zij zijn overgestapt op de I-Flex 14-SP nippel. Alle geven aan duidelijk minder vermorsing te hebben ten opzichte van hun oude nippels. “De juiste verhouding tussen waterafgift en afsluiten maakt deze nippel de optimale keuze voor hennen met onbehandelde snavel”, volgens de pluimveehouders.      

Tevens is het bij onbehandelde hennen van belang om, in verband met het veranderde drinkgedrag, de waterdruk goed in de gaten te houden. Dit bepaalt mede de vermorsing van het water. Verder is de hoogte van de drinklijnen een belangrijke factor. Bij vaste systemen kan uiteraard de hoogte van de drinklijn niet worden aangepast, maar hier kan door de waterdruk aan te passen wel rekening worden gehouden om de vermorsing te minimaliseren. Door de juiste keuze van drinknippel en waterdruk kan vermorsing zoveel mogelijk tegen worden gegaan.

Wilt u meer informatie over dit onderwerp, neem dan gerust contact met ons op. Wij adviseren u graag!